Osuiko kohdallesi kiinnostava työmahdollisuus, mutta opinnot ovat kesken? Vai haluatko ehkä tienata opiskelun ohella? Olipa syysi osa-aikatyön tekemiselle opintojen aikana mikä tahansa, näiden kahden yhdistäminen ei ole aina helppoa.

Keräsimme sinulle 6 vinkkiä, joiden avulla voit tasapainottaa työn tekoa sekä opiskelua niin, että saat molemmista enemmän irti – hyvinvointiasi unohtamatta.

1. Priorisoi ja suunnittele

Ota käyttöösi kalenteri ja suunnittele aikataulusi. Kalenterisi voi olla fyysinen paperikalenteri, puhelimen sovellus tai jopa Excel-tiedosto tietokoneellasi. Tyylillä ei ole väliä. Merkkaa kuitenkin mahdollisimman tarkasti aina seuraavan kuukauden ajalta, milloin käytät aikaa opiskeluun ja milloin töihin. Tee suunnitelmastasi sellainen, jonka oikeasti voit toteuttaa.

Töitä tehdessä nälkä voi kasvaa syödessä. Varaa kalenteristasi kuitenkin aikaa myös palautumiselle sekä vapaa-ajan harrastuksille, kuten liikunnalle, ystävien näkemiselle ja kotona rentoutumiselle. Älä myöskään tingi yöunistasi töiden tai opintojen vuoksi; molemmat alkavat kärsiä nopeasti unen puutteen vuoksi.

2. Pilko isommat tehtävät pienempiin osiin

Koulutehtävät voivat välillä olla aikaavieviä ja isojakin projekteja. Töitä tehdessä voi olla vaikea löytää pitkiä pätkiä vapaata aikaa koulutehtäviä varten, joten pilko isommat projektit pienempiin osiin ja aikatauluta ne kalenteriisi. Määritä tarkat deadlinet. Samaa periaatetta voit kokeilla myös töissä; onko työsi luonne sellainen, että voit tehdä sitä lyhyemmissä pätkissä säästääksesi aikaa koulutehtäville?

Älä unohda harrastusten ja vapaa-ajan merkitystä. Jos sinusta tuntuu, ettet ehdi tunnin lenkille, käy päivän tai viikon aikana useammilla 10 minuutin kävelyillä tai tee kotona nopeita muutaman minuutin treenejä.

3. Käytä aikasi tehokkaasti

Kun olet vihdoin saanut aikaa opiskeluun, käytä aikasi tehokkaasti. Poista ympäristöstäsi kaikki tarpeettomat ärsykkeet. Keskitytkö parhaiten hiljaisuudessa vai kaipaatko taustamusiikkia? Optimoi ympäristösi keskittymisesi kannalta, ja määritä tarkka kesto opiskelulle. Voit myös kokeilla erilaisia keskittymistekniikoita, kuten Pomodoroa.

Muista pitää välillä taukoja. Aivomme eivät jaksa keskittyä tehokkaasti kovin pitkään, joten huilaa tasaisin väliajoin. Vaikka ensimmäinen viettisi voisi olla avata jokin sovellus puhelimestasi, voi keskittymisen kannalta olla parempi viettää tauko ulkona tai ihan vain seinää tuijotellen. Niin aivosi saavat kipeästi kaipaamansa tauon informaatiotulvalta.

4. Kommunikoi

Kerro aikataulustasi ja elämäntilanteestasi sekä töissä että opinnoissasi. Työnantaja usein ymmärtää, jos sinulla on tietyllä viikolla opinnoissasi kiireisempää. Myös opettajasi voivat antaa jatkoaikaa tietyille koulutöille, jos kerrot kiireisestä elämäntilanteesta. Ole siis avoin, äläkä jää yksin, jos aikataulupaineet ovat käymässä sietämättömiksi.

5. Pyydä apua

Älä epäröi pyytää apua opiskelukavereiltasi tai kollegoiltasi. Perheenjäsenet ja ystävät voivat hekin olla erinomainen tuki, jos kaipaat apua kiireen keskellä. Tiukassa paikassa voit myös hyödyntää erilaisia mentorointipalveluita tai etsiä tuutorin auttamaan opintojen kanssa. Työnantaja sekä koulutuksen tarjoaja kertovat myös mielellään lisätietoa tukiresursseista, joita voit käyttää työn tai opintojen aikana.

6. Panosta hyvinvointiin

Mikään aiemmista kohdista ei ole tätä tärkeämpi; hyvinvointisi on perusta kaikelle, mitä teet. Jos terveytesi tai mielialasi alkaa heiketä, ei työn tekemisestä tai opiskelusta tule mitään. Varmista siis, ettet kuluta itseäsi loppuun yhdistämällä opintoja ja työtä. Kevennä tarpeen vaatiessa aikataulua ja ota hengähdystauko. Tauon jälkeen voit katsoa kalenteriasi uusin silmin ja suunnitella sen uudelleen niin, että se tukee hyvinvointiasi.

Jos olet tilanteessa, että terveytesi on heikkenemässä, mutta et jostakin tietystä syystä pysty keventämään aikatauluasi, hakeudu tuen piiriin. Useimmat työnantajat tarjoavat työterveyspalveluita, joista voit saada apua akuuttiin hätään. Kommunikointi läheisten kanssa, työpaikalla sekä opinnoissa voi myös auttaa selkeyttämään tilannetta. Useimmiten tilanne ei ole niin monimutkainen kuin se voi omassa päässä tuntua. Apua ja helpotusta on aina mahdollista saada.

Jos näillä vinkeillä innostuit harkitsemaan osa-aikatyön hankkimista opintojen oheen, voit aina suunnata Tuudon Työ ja harjoittelu -osioon katsomaan työtarjontaa. Tuudossa olevat työpaikat ovat aina opiskelijoille sopivia.