Työpaikkailmoituksessa on helppo sortua iänikuisiin kliseisiin, kun yrittää kirjoittaa napakan mutta houkuttelevan tekstin. Olemme koonneet tähän artikkeliin 7 kulunutta fraasia, joita on vuosien aikana näkynyt työpaikkailmoituksissa enemmän kuin tarpeeksi. Samalla annamme vinkkejä siitä, miten kyseisen asian voi ilmaista paremmin. 

Työnhakukoneet ovat täynnä erilaisia työpaikkailmoituksia, jotka toistavat pitkälle samaa kaavaa: työnkuva, odotukset työntekijälle, työpaikan edut ja hakuohjeet. Työpaikkailmoituksissa toistuu usein myös tietyt käsitteet ja ilmaukset, jotka muuttuvat pian kliseisiksi. Aivan kuten työhakemuksissa, copy-paste-tekniikan huomaa kyllä, ja turhan kaavamaiset ja mitäänsanomattoman ilmoitukset hukkuvat massaan nopeasti. Jos työnhakijalta vaaditaan konkretiaa ja persoonallisuutta työhakemuksessa, on vähintäänkin kohtuullista, että työpaikkailmoitus ei ole täynnä vain ympäripyöreää jargonia.

Työnhakijat etsivät työpaikkailmoituksista yksilöllisiä ja houkuttelevia piirteitä, jotka erottavat työpaikan muista. Siksi on tärkeää käyttää kiinnostavampia ja kohdennetumpia ilmaisuja, jotta ilmoitus erottuu joukosta ja herättää lukijan kiinnostuksen.

1. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan ja edut

Lähdetään liikkeelle vanhalla klassikolla, joka on onneksi alkanut jo pikkuhiljaa häviämään työnantajien sanavarastosta. ”Kilpailukykyinen” tarkoittaa potentiaaliselle työntekijälle lähinnä sitä, että työnantaja ei maksa ainakaan enempää kuin kilpailijat. Todennäköisesti työnantaja ei itsekään tiedä, onko palkkaus kilpailukykyinen vai ei. 

Älä siis houkuttele hakijoita epäselvillä korulauseilla, vaan kerro avoimesti haettavan työtehtävän palkkataso tai palkkahaitari. Myös EU:n uusi palkka-avoimuusdirektiivi ohjaa työnantajia tähän suuntaan. Muut mahdolliset edut on hyvä listata avoimesti työpaikkailmoitukseen.

2. Tarjolla ainutlaatuinen näköalapaikka

Näköalapaikkoja etsitään usein lomamatkoilla, harvemmin työpaikalla. Etenkin suuret markkinajohtajat ovat käyttäneet tätä ilmaisua kuvatakseen niitä monipuolisia oppimismahdollisuuksia, joita he tarjoavat toimialallaan. Työpaikassa työntekijä pääsee siis näkemään todellisen läpileikkauksen siitä, miten tietty ala toimii kokonaisuutena. 

Näköalapaikka on kuitenkin hyvin puhki kulutettu sanonta, eikä se oikeastaan edes kuvaa haluttua asiaa kovin hyvin. Etenkin harjoittelija on hyvin harvoin oikeasti ”näköalapaikalla” tarkkailemassa kokonaisuutta, vaan tämä on todennäköisesti kiinni päivittäisissä työtehtävissä. 

Näköalapaikan sijaan valitse vaihtoehtoinen ilmaisu, joka kuvastaa harjoittelupaikan arvoa, oppimismahdollisuuksia ja sen tarjoamaa ainutlaatuista perspektiiviä alalle. Kerro, mitä työ pitää sisällään, miten työntekijä tai harjoittelija oikeasti hyötyy tästä työkokemuksesta ja miksi se on tärkeä etappi potentiaalisen työntekijän urapolulla.

3. Tule mukaan huipputiimiin!

”Huipputiimi” on niin kulunut termi, että se on jollain tasolla jo menettänyt merkityksensä. Näin ollen se herättää enemmänkin vastareaktion – mikä tässä tiimissä on vikana? 

Sen sijaan, että kuvailet työyhteisöä ylistävin adjektiivein, pohdi mikä tekee työtiimistä erityisen hyvän ja toimivan. Osoita työpaikkailmoituksessa yrityksen tai organisaation persoonallisuus ja kulttuuri. Anna hakijoille käsitys siitä, millainen työpaikka on ja millaisia ihmisiä siellä työskentelee. 

Työntekijäesittelyt ja -tarinat ovat hyvä tapa esitellä organisaatiota tuleville työntekijöille ja saada samalla työntekijöiden ääni paremmin kuuluviin. Viesti on huomattavasti uskottavampi, kun se tulee itse tiimin jäseneltä, eikä yritykseltä.

4. Etsimme tiimipelaajaa

”Oletko valmis taipumaan kaksin kerroin työn vuoksi ja uhraamaan vapaa-aikasi tavoitteiden saavuttamiseksi? Mahtavaa, olet juuri sellainen tiimipelaaja, jota etsimme!” Tiimipelaaja on käsitteenä melko tulkinnanvarainen ja sitä käytetäänkin helposti tilanteissa, joissa työntekijältä odotetaan tarpeettoman paljon joustamista tiimin eteen – take one for the team. Tiimipelaaja on myös melko vanhentunut ja lattea ilmaus, joten on ehkä parempi keksiä jokin uusi tapa sanoa sama asia.

Työpaikkailmoituksessa kannattaa mieluummin korostaa sitä, että töitä tehdään paljon tiimeissä ja siitä syystä työssä tarvitaan hyviä yhteistyötaitoja ja tiimihenkistä ajattelua. Kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot ovat toki tärkeitä työssä kuin työssä ja niiden merkitys tulee todennäköisesti vain korostumaan tulevaisuuden työelämässä. 

5. Joustava ja dynaaminen työympäristö

Joustava ja dynaaminen – kaksi hienonkuuloista adjektiivia, jotka on helppo heittää työpaikkailmoitukseen mukaan sen kummemmin pohtimatta asiaa. Esimerkiksi joustava tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Työnantaja voi sanoa olevansa joustava, jos työt voi aloittaa ”joustavasti” 8:00-8:30 välisenä aikana kun taas työnhakija tulkitsee joustavan siten, että töitä voi tehdä ”joustavasti” mistä vain oman aikataulun mukaisesti. Se, mitä dynaaminen työympäristö puolestaan tarkoittaa, jää mysteeriksi monille työnhakijoista. Näin ollen palstatilan tuhlaaminen tähän termiin tuntuu turhalta. Dynaaminen on usein myös kiertoilmaisu sille, että on kamala kiire. 

Jos haluat korostaa työympäristön dynaamisuutta, kannattaa mieluummin käyttää ilmaisuja, kuten muuntautumiskykyinen, aktiivinen, eloisa tai innostava. Sen sijaan, että korostaa kiirettä ja muutoksia organisaatiossa, kannattaa keskittyä jatkuvaan kehitykseen ja työkavereiden kannustamiseen työyhteisössä. 

Työympäristön joustavuutta voi osoittaa työpaikkailmoituksessa kertomalla, mikä tekee työpaikasta joustavan. Esimerkiksi liukuva työaika, etätyömahdollisuus on hyvä tuoda esiin. Lisäksi voitte korostaa sitä, että kuuntelette ja ymmärrätte työntekijöiden tarpeita ja toiveita. Tämä on tärkeää etenkin niiden opiskelijoiden kohdalla, jotka tekevät töitä opintojen ohella.

6. Mahdollisuus urakehitykseen

”Mahdollisuus urakehitykseen” on klassinen lupaus, jonka suurin osa työnantajista antaa työnhakijoille. Tämän seurauksena se saattaa menettää osan alkuperäisestä tehokkuudestaan ja erottuvuudestaan. Mahdollisuus urakehitykseen on useimmille työnhakijoille aivan itsestäänselvyys, joten sen mainitseminen erikseen ei erityisesti innosta lähettämään hakemusta. 

Korosta mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja etenemiseen organisaation sisällä. Kerro selkeästi, millaisia urapolkuja on tarjolla ja millaisia tukiohjelmia on olemassa. Voit antaa esimerkkejä urakehitysmahdollisuuksista työntekijätarinoiden kautta. 

7. Hymy ei hyydy kiireenkään keskellä

Etenkin asiakaspalvelutehtävissä tämä on ollut erittäin suosittu ilmaisu, vaikka sen käyttöä onkin oikeutetusti vähennetty. Jos täytyy erikseen mainita, että hymy ei saa hyytyä työnteossa, ei työ välttämättä ole kovin suupieliä nostattavaa. Sanomattakin selvää, ettei tämä erityisesti houkuttele hakijoita. 

Työpaikkailmoituksessa kannattaa mieluummin korostaa positiivista asennetta, rentoa mutta ammattimaista työotetta, sekä intoa palvella asiakkaita erilaisissa tilanteissa.  

Tarvitsetteko apua potentiaalisten työntekijöiden tavoittamisessa? Tuudon kautta tavoitat korkeakouluopiskelijat ympäri Suomen. Ota yhteyttä, niin autamme teitä tekemään vaikutuksen!

Järjestämme jälleen valtakunnalliset rekrytointimessut syksyllä 18.-21.9.2023 Tuudo-sovelluksessa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!